דילוג לתוכן
יהדות אתיופיה – קהילה עתיקת יומין עם מסורות ייחודיות וגעגועים לציון

יהדות אתיופיה – קהילה עתיקת יומין עם מסורות ייחודיות וגעגועים לציון

פתיחה: 
ברוכים הבאים למסע מרתק אל עולמה של קהילת ביתא ישראל (המוכרת גם כ"פלאשים" לשעבר) באתיופיה. קהילה זו, השוכנת במזרח אפריקה, מהווה נדבך חשוב וייחודי בפסיפס העולמי של העם היהודי, עם היסטוריה עשירה ומסורות דתיות עצמאיות.

מאפיינים ייחודיים:
 לקהילת ביתא ישראל מאפיינים ייחודיים המבדילים אותה מקהילות יהודיות אחרות בעולם. המסורות הדתיות שלהם התפתחו במידה רבה בבידוד משאר העולם היהודי במשך מאות שנים. הם שמרו על מנהגים מקראיים קדומים, עם דגש על קיום השבת, חגים ומצוות טהרה, אך ללא היכרות ישירה עם התלמוד או הספרות הרבנית המאוחרת. יש להם שפה ליטורגית ייחודית – געז – וספרי קודש משלהם, המבוססים על התנ"ך בתרגום לגעז. מערכת הנהגה דתית ייחודית של כהנים ("קסים") שמרה על המסורות וההלכות.

נתונים דמוגרפיים:
כמות תושבים יהודים כיום: כיום, הקהילה היהודית באתיופיה קטנה מאוד, מוערכת בכמה אלפים בודדים בלבד. רוב בני הקהילה עלו לישראל במבצעים שונים, בעיקר במאה ה-20. כמות שיא של תושבים יהודים בעבר: ההערכות משתנות, אך בעבר היו קהילות גדולות יותר, עם עשרות אלפי בני אדם מרוכזים בעיקר באזורי צפון-מערב אתיופיה. עיקרי ריכוזים יהודיים כיום: הריכוזים העיקריים שנותרו הם בעיקר באזורים סביב העיר גונדר ובאדיס אבבה, אך גודלם קטן משמעותית.

היסטוריה מעניינת: 
קהילת ביתא ישראל נוסדה בתקופה קדומה, אך מקורותיה המדויקים אינם ברורים לחלוטין. קיימות תיאוריות שונות לגבי מוצאם, בין היתר צאצאים של שבט דן, או צאצאים של פליטים יהודים שהגיעו דרך מצרים או תימן בתקופות קדומות. במהלך השנים, עברה הקהילה אירועים משמעותיים שעיצבו את זהותה:

[המאה ה-4 לספירה ואילך]: תקופות של עצמאות ושליטה אזורית, לעיתים תוך מאבקים עם השלטונות הנוצריים באתיופיה. [המאה ה-17 עד המאה ה-19]: תקופות של מאבקים דתיים וטריטוריאליים, שהובילו לירידה במעמדם ובמספרם. [המאה ה-20]: הכרה הדרגתית על ידי העולם היהודי כחלק מהעם היהודי, שהובילה לעלייה מאורגנת לישראל במבצעים כמו "מבצע משה" ו"מבצע שלמה".

סיפורים מרתקים נשזרו בהיסטוריה של הקהילה, כמו סיפורם של ה"קסים" ששמרו על המסורת הדתית במשך דורות בתוך קשיים, והגעגועים העזים ל"ארץ הקודש" – ירושלים וציון – שבאו לידי ביטוי בתפילות ובשירים שלהם. אירועים היסטוריים כמו הקמת מדינת ישראל וההכרה בהם כיהודים על ידי הרבנות הראשית השפיעו עמוקות על גורל הקהילה ואיפשרו את עלייתם לישראל.

עובדה מעניינת ולא מוכרת:
 עובדה מפתיעה ופחות מוכרת על קהילת ביתא ישראל היא שהם קיימו מסורת ייחודית של הקרבת קורבנות פסח עד לעלייתם לישראל, מנהג שלא היה נפוץ ברוב קהילות ישראל בתפוצות במשך מאות שנים לאחר חורבן בית המקדש.

כְּתִיבַת תְּגוּבָה

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

כַּתָּבוֹת נוֹסָפוֹת

פתיחה: ברוכים הבאים למסע מרתק אל עולמה של הקהילה היהודית בצ'כיה. קהילה זו, השוכנת במרכז אירופה, מהווה נדבך חשוב וייחודי בפסיפס העולמי של העם היהודי, עם היסטוריה עשירה של תרבות, . . .

< 1 דקות קריאה

פתיחה: ברוכים הבאים למסע מרתק אל עולמה של הקהילה היהודית בקווקז. קהילה זו, השוכנת באזור גיאוגרפי ייחודי בין הים השחור לים הכספי, בהצטלבות דרכים ומפגש תרבויות, מהווה נדבך חשוב . . .

2 דקות קריאה

פתיחה: ברוכים הבאים למסע מרתק אל עולמה של הקהילה היהודית בלבנון. קהילה זו, השוכנת במזרח התיכון, לחופי הים התיכון ובהרי הלבנון, מהווה פרק היסטורי מרתק בפסיפס העולמי של העם . . .

2 דקות קריאה