פתיחה:
ברוכים הבאים למסע מרתק אל עולמה של הקהילה היהודית בלבנון. קהילה זו, השוכנת במזרח התיכון, לחופי הים התיכון ובהרי הלבנון, מהווה פרק היסטורי מרתק בפסיפס העולמי של העם היהודי, אם כי כיום היא קטנה מאוד.
מאפיינים ייחודיים:
לקהילת יהודי לבנון היו מאפיינים ייחודיים המבדילים אותה מקהילות יהודיות אחרות בעולם. ניתן למנות מסורות תפילה שהושפעו מהמסורות הספרדיות והמזרחיות, תוך קיום ניגונים ומנהגים מקומיים. היה קיים ניב יהודי-ערבי לבנוני בקרב חלק מבני הקהילה. מיקומה של לבנון כצומת תרבויות השפיע על הקהילה, עם השפעות מהתרבות הערבית, העות'מאנית והצרפתית.
נתונים דמוגרפיים:
כמות תושבים יהודים כיום: מוערך בעשרות בודדות בלבד. רוב יהודי לבנון עזבו את המדינה במהלך מלחמת האזרחים הלבנונית (1975-1990) ובשנים שקדמו לה. כמות שיא של תושבים יהודים בעבר: הוערך בכ-5,000 עד 20,000 באמצע המאה ה-20. הערכות משתנות. עיקרי ריכוזים יהודיים כיום: ככל הנראה אין ריכוזים משמעותיים כיום. בעבר, ביירות הייתה המרכז היהודי העיקרי, לצד קהילות קטנות יותר בערים אחרות כמו צידון וטריפולי.
היסטוריה מעניינת:
קהילת יהודי לבנון נוסדה בתקופה קדומה, עוד מהתקופה ההלניסטית והרומית. ישנן עדויות לנוכחות יהודית באזור עוד לפני הכיבוש הערבי במאה ה-7 לספירה. במהלך השנים, עברה הקהילה אירועים משמעותיים שעיצבו את זהותה:
[ימי הביניים]: קהילות יהודיות התקיימו תחת שלטונות מוסלמיים שונים, לעיתים תוך קיום יחסים טובים ולעיתים תחת מגבלות. [התקופה העות'מאנית]: לבנון הייתה חלק מהאימפריה העות'מאנית, והקהילה היהודית נהנתה מיחסית חופש דת תחת מערכת המילט. [המאה ה-20]: תקופת המנדט הצרפתי הביאה עמה השפעות מערביות. הקמת מדינת ישראל והסכסוך הישראלי-ערבי הובילו למתחים ולעזיבה הדרגתית של יהודים מלבנון. מלחמת האזרחים הלבנונית הייתה נקודת מפנה קשה עבור הקהילה.
סיפורים מרתקים נשזרו בהיסטוריה של הקהילה, כמו סיפורם של אנשי עסקים ואינטלקטואלים יהודים שתרמו לחברה הלבנונית בתקופות שונות. אירועים היסטוריים כמו מלחמת ששת הימים ומלחמת יום כיפור הגבירו את העוינות כלפי הקהילה היהודית בלבנון והאיצו את עזיבתם של רבים.
עובדה מעניינת ולא מוכרת:
עובדה מפתיעה ופחות מוכרת על קהילת יהודי לבנון היא שעד לאמצע המאה ה-20, היו קיימים בביירות בתי כנסת מפוארים ומוסדות קהילתיים פעילים, שהיו מרכז לחיי תרבות ודת יהודיים תוססים. שרידים מעטים מבניינים אלה קיימים עד היום.